Home » Cultură » Povestea fraților criminali Lyle and Erik Menendez

Povestea fraților criminali Lyle and Erik Menendez

Publicat: 24.09.2024

Copii ai unei familii bogate din Beverly Hills, frații Lyle și Erik Menendez au devenit faimoși pentru uciderea brutală a părinților lor José și Mary „Kitty” Menendez, la data de 20 august 1989. Cazul a atras o atenție mediatică semnificativă la acea vreme datorită naturii șocante a crimei și a procesului care a urmat. La momentul crimei, băieții aveau 18, respectiv 21 de ani.

Dar ce s-a întâmplat mai exact, ce anume i-a determinat pe tineri să-și omoare părinții și cum au fost prinși, până la urmă?

Pentru început, câteva date despre victime. José, născut în Cuba, lucrase ca director al RCA Records la începutul anilor 1980, contribuind la angajarea unor trupe precum Duran Duran și The Eurythmics. Mama copiilor era casnică. Familia Menendez a locuit în Princeton, New Jersey, înainte de a se muta într-o vilă din Beverly Hills, cu doar câțiva ani înaintea crimei. O familie nu doar înstărită, dar și destul de bine văzută. Din exterior. Situația reală însă era bine ascunsă între pereții casei în care locuiau cei patru Menendez.

Ambiții mari

Probabil ca orice alt părinte, José avea ambiții mari pentru fiii săi. Erik și Lyle Menendez au fost îndrumați spre tenis, ajungând să aibă chiar rezultate lăudabile. Dar asta cu niște costuri care nu erau deloc pe placul copiilor. Până la urmă, conform biografiilor scrise, Erik și Lyle nu aveau de ales decât să aibă succes, întrucât tatăl lor era cunoscut pentru felul în care își muncea copiii până la epuizare în orice activitate ar fi fost aceștia implicați.

În 1996, într-un interviu pe care Erik la acordat Barbarei Walters, scrie deseret.com citând ABC News, acesta spunea despre José că era un tată „brutal, chinuitor, și cu toate astea îl admiram, pentru că era atât de puternic și era tot ceea ce înseamnă succesul”. Totuși, seniorul fusese descris de proprii copii ca o persoană care i-a abuzat nu doar fizic, dar și psihic.

O relație tumultoasă cu părinții

Așadar, Lyle și Erik ar fi avut o relație destul de tumultoasă cu părinții, mai ales din cauza acuzațiilor de abuz și control exercitate de tatăl lor. Tensiunile au escaladat în săptămânile premergătoare crimei.

Ordonate cronologic, faptele petrecute înaintea tragediei încep cu dimineața zilei de 20 august, când ambii frați păreau că își desfăsoară în mod normal activitățile, plânuind pentru orele mai târzii ale acelei zile inclusiv să meargă la film (își cumpăraseră din timp bilete). Acesta era, de fapt, alibiul pe care și-l aleseseră ei.

Lyle și Erik au făcut rost de o pușcă de vânătoare cu câteva zile înainte. Au așteptat momentul serii, atunci când au luat cina cu părinții lor acasă, în Beverly Hills, după care au provocat o confruntare și, potrivit atât rapoartelor de la proces, cât și investigațiilor poliției, aceștia și-au împușcat părinții de mai multe ori, după care au apelat 911 spunând că tocmai s-au întors acasă și și-au găsit părinții morți.

„Cineva mi-a omorât părinții”, striga Lyle către operatorul serviciului de urgență.

Au început să cheltuiască banii părinților

Și a urmat ancheta. În timpul investigațiilor inițiale, ambii frați au avut un comportament care a trezit suspiciuni. Nu doar că reacțiile lor emoționale păreau neconforme cu cele așteptate de la o persoană care tocmai își pierduse părinții într-un mod atât de violent, însă imediat după ce a avut loc crima, au început să cheltuiască banii părinților, cumpărându-și ceasuri Rolex, bunuri imobiliare și, de asemenea, au investit în afaceri. Totuși, aceste semne nu reprezentau o dovadă solidă a vinovăției lor.

Prin urmare, investigațiile au continuat, iar la aproximativ șase luni de la crimă, în martie 1990, poliția a primit un pont de la o sursă improbabilă: Judalon Smyth, prietena unui psiholog cu care Lyle și Erik Menendez stătuseră de vorbă, aceasta declarând poliției că frații au mărturisit crimele în timpul terapiei și că există o înregistrare audio.

Câteva zile mai târziu, la 8 martie 1990, Lyle Menendez a fost arestat de poliția din Beverly Hills chiar în fața vilei familiei, la două zile după, predându-se și Erik Menendez, pe Aeroportul Internațional din Los Angeles, la întoarcerea din Israel, unde participase la un campionat de tenis. La 20 iulie 1993, a început procesul foarte mediatizat al lui Lyle și Erik Menendez și chiar dacă au fost judecați împreună, soarta lor a fost decisă de jurați în mod diferit.

Ambii frați au depus mărturie și au descris modul în care spun că au fost abuzați, scrie CBS.

Abuzat sexual de ambii părinți

„Lyle Menendez a declarat că a fost abuzat sexual de ambii părinți, tatăl său începându-și abuzurile de el când avea doar 6 ani. În timp ce Lyle Menendez a menționat că tatăl său a încetat să îl mai abuzeze sexual când avea 8 ani, Erik Menendez a declarat că acest lucru nu s-a terminat niciodată pentru el și că, în cele din urmă, s-a destăinuit fratelui său mai mare, Lyle, cu câteva zile înainte de crimă – la vârsta de 18 ani”.

Tot conform declarațiilor de la proces, Lyle și-a confruntat în mod serios părinții la scurt timp după confesiunile făcute de fratele său, crezând – așa cum au spus amândoi – că „părinții lor îi vor ucide pentru a împiedica dezvăluirea secretului de familie”, și din cauza asta ar fi decis să-și împuște părinții.

„După ce și-au ucis părinții, au cules de pe jos cartușele de pușcă uzate, astfel încât amprentele lor să nu fie descoperite. …A fost multă gândire și deliberare”, a declarat unul dintre anchetatori.

Condamnați pe viață fără eliberare condiționată

Și chiar dacă în timpul procesului mai multe rude și apropiați ai familiei au încercat să vină în apărarea fraților, mărturisind că aceștia ar fi fost cu adevărat abuzați de tatăl lor, Jose Menendez, nu au existat alte dovezi în afara acestor dezvăluiri.

În cele din urmă, ambii frați au fost arestați în martie 1990, după o anchetă îndelungată. Procesul a început în 1993 și a durat câteva luni, iar în aprilie 1996, atât Lyle, cât și Erik au fost condamnați pentru crimă de gradul întâi, primind, în loc de condamnări la moarte, condamnări pe viață fără eliberare condiționată.

Lyle Menendez că s-a căsătorit în închisoare

În momentul de față, Lyle și Erik Menendez sunt încarcerați în Statele Unite, dar nu se află în aceeași închisoare. Lyle Menendez se află la Penitenciarul de Maximă Securitate din California, cunoscut sub numele de California State Prison, San Diego, iar Erik Menendez, pe de altă parte, la Penitenciarul de Maximă Securitate din California, cunoscut sub numele de California State Prison, Sacramento. Se pare că aceștia comunică între ei în mod regulat prin scrisori. Mai mult, se știe despre Lyle Menendez că s-a căsătorit cu Anna Eriksson în 2003, cei doi având o relație încă dinainte ca Lyle să fie condamnat.

După cazul fraților Menendez, a fost creat și un film serial – Monștri: Povestea lui Lyle și Erik Menendez, care face parte din seria antologică de crime reale de pe Netflix, creată de Ryan Murphy și Ian Brennan. Serialul a avut premiera la 19 septembrie 2024, iar toate episoadele sunt disponibile pentru streaming exclusiv pe Netflix. Din distribuția producției fac parte Javier Bardem în rolul lui José Menendez, Chloë Sevigny în rolul lui Kitty Menendez, Nicholas Chavez în rolul lui Lyle Menendez și Cooper Koch în rolul lui Erik Menendez.

Surse:

https://www.history.com/this-day-in-history/the-menendez-brothers-murder-their-parents

https://www.cbsnews.com/news/menendez-brothers-inside-the-notorious-case-48-hours/

Vă mai recomandăm să citiți și:

Frații Wright, primii oameni care au zburat cu avionul. Au inventat, construit și pilotat cu success primul avion din lume

Opere pierdute ale Fraților Grimm, redescoperite în colecția unei biblioteci din Polonia

Frații Montgolfier, inventatorii balonului cu aer cald. Pionierii zborului cu echipaj uman

Frații Lumière și Revoluția Cinematografică

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase